Που εγκαθίστανται

      Τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα έχουν πληθώρα θέσεων εγκατάστασης.

    Μπορούν να εγκατασταθούν σε γήπεδα (χωράφια), σε στέγες ή δώματα κτιρίων, σε σκίαστρα - στέγαστρα, σε προσόψεις κτιρίων κ.α.

 

     Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων προτείνεται να γίνεται με νότιο προσανατολισμό, ώστε να «βλέπουν» τον ήλιο πιο πολλές ώρες την κάθε ημέρα και άρα να αποδίδουν καλύτερα. Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πανέλων μπορεί να γίνει και με προσανατολισμό διάφορο του νότιου αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν βόρειο προσανατολισμό λόγω πολύ χαμηλής απόδοσης.

     Στον ακόλουθο πίνακα απεικονίζονται οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανάλογα με τον προσανατολισμό και την κλίση τους ως προς το οριζόντιο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι για την ελληνική επικράτεια η κλίση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων που προτείνεται, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση, είναι 30ο. Σε περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων επί στέγης η απαιτούμενη επιφάνεια είναι 7-10 τ.μ/ kW ενώ σε δώμα ή γήπεδο η απαιτούμενη επιφάνεια είναι 15-20 τ.μ/kW.


     Η μεγαλύτερη απαιτούμενη επιφάνεια οφείλεται, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, στην ανάγκη διατήρησης αποστάσεων μεταξύ των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών πανέλων για αποφυγή σκιάσεων.

     Για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά το στάδιο της μελέτης και με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η θέση εγκατάστασης είναι κατάλληλη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, σε πρώτη φάση εκτιμάται:

  1. Η επιφάνεια της θέσης εγκατάστασης
  2. Ο προσανατολισμός της θέσης
  3. Η ύπαρξη πιθανών εμποδίων, που μπορεί να προκαλούν σκιάσεις, στο φωτοβολταϊκό σύστημα
  4. Η απόσταση από το δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε.(κυρίως για φωτοβολταϊκά συστήματα επί γηπέδων)

     Ακολούθως και αφού προσδιοριστούν τα ανωτέρω υπολογίζεται η φωτοβολταϊκή ισχύς που μπορεί να εγκατασταθεί, αλλά και η οικονομική και ενεργειακή απόδοση που θα έχει κάθε έτος.

     Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να γίνει σε σταθερές ή κινούμενες βάσεις στήριξης. Η επιλογή κινούμενων βάσεων στήριξης οδηγεί σε βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση ετησίως κατά ένα ποσοστό τάξεως 25-30% ενώ το κόστος εγκατάστασης είναι 10-15% ανώτερο από αυτό των εγκαταστάσεων με σταθερές βάσεις.

     Ακολούθως αναλύονται οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδο ή στέγη-δώμα κτιρίων.



Copyright 2010. Created by Infokraft Ltd